środa, 6 lutego 2013

Przepis na pączki - tłusty czwartek !! : )

Już jutro nasz ulubiony dzień w roku - TŁUSTY CZWARTEK !!
 A ja dla Was z tej okazji mam łatwy i tani przepis na pączki :)

PĄCZKI Z BUDYNIEM :

Składniki na pączki (ok. 12 sztuk o średnicy 5 cm przed usmażeniem):
  • 220 g mąki pszennej
  • 80 ml letniego mleka
  • 35 g masła
  • 25 g cukru z wanilią
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rumu (niekoniecznie)                
  • 10 g świeżych drożdży
  •  olej do smażenia
Składniki na nadzienie:
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki rumu (niekoniecznie) 
Do miski wsypać mąkę, sól i cukier. Zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim masło, zalać drożdże, lekko zamieszać (tak, żeby tylko trochę mąki połączyło się z płynami) i zostawić na 15 minut.
Następnie wlać rum i wbić jajko. Zagnieść gładkie, nieco lepiące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając cukier i alkohol. Odstawić do przestudzenia.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na blacie podsypanym mąką na grubość około 1,5-2 cm. Szklanką o średnicy 5 cm wyciąć z ciasta kółka i ponownie odłożyć do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut, aż placuszki się ładnie napuszą.
W garnku rozgrzać olej do temperatury 175°C. Wkładać na niego po kilka pączków i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zezłocą. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem do odsączenia.
Jeszcze ciepłe pączki nadziewać budyniem przy pomocy worka cukierniczego lub szprycy. Podawać oprószone cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego!

Pączki z kremem budyniowym

Udanego Tłustego Czwartku !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.