Lekkie pianki z kakaem
Lekkie pianki z kakaem
Składniki
1 białko
4 łyżki cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wrzątku
mniej niż 1/2 szklanki mleka (patrz przepis)
kakao (do obtaczania pianek)
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczam we wrzątku i mieszam, aż będzie bez grudek.
Białko ubijam z cukrem na sztywną pianę.
dało w sumie pół szklanki, mieszam i dolewam to do ubitej piany.
Następnie wykładam mały pojemniczek (ja ok 15 x 15 cm) ale może być mały rondelek, folią spożywczą (pozwoli to wyjąc deser) i wlewam zawartość.
Wstawiam do lodówki aż się zetnie. Około 2h
Wyjmuję z lodówki po ok 2 h. I kroję w małe kostki (moje miały po niecałe 4 cm). Każdą kostkę obtaczam w gorzkim kakao (bez problemu się przylepia). Układam na talerzyku i podaje.
Najlepsze tego samego dnia.
Smacznego ;)
naprawdę fajne :D
OdpowiedzUsuń