Szybkie bułeczki śniadaniowe
przepis jest prosty:
ok 500-600 gr maki poznańskiej typ 500
30 gr drożdży świeżych
½ łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyzka oleju słonecznikowego
ok 200-300 ml letniej wody
wykonanie :
mąkę przesiać, wsypać do miski; zrobić dołek wkruszyć drożdże dodać cukier sól
i letnia wodę po trochu wyrabiając wody tyle aby ciasto było elastyczne i miękkie .
olejem podczas wyrabiania smarować ręce i tak połączyć wszystkie składniki /odstawić do wyrośnięcia/. Kulać zgrabne bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia; do
butelki z olejem włożyć cienki nóż i zrobić w każdej bułeczce nacięcie i odstawić na około 10-15 min do wyrośnięcia. Piec 15-20 min w piekarniku na 200st c. bułeczki przechowywane w woreczku foliowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.