Chlebowe misie - zrób to sam!
Instrukcja:
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- ‘duża’ szczypta soli
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- pół kostki czekolady
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wykładamy pergaminem blaszkę. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 dużych kul i 16 małych kuleczek, które będą uszami. Kule układamy w odstępach na blasze i przytwierdzamy uszy (jeśli nie będą chciały się trzymać, można lekko zwilżyć końce wodą). Nakrywamy blaszkę folią aluminiową tak, aby nie dotykała bułeczek i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby bułki ponownie podwoiły objętość (w chłodne dni można wstawić do piekarnika nagrzanego do 35ºC).
Po wyrośnięciu, w zależności od metody pieczenia można uzyskać dwa rodzaje misiów.
Misie brązowe otrzymamy nagrzewając piekarnik do 220ºC, a po wstawieniu misiów zmniejszając temperaturę do 190ºC i pieczenie przez 15-20 minut.
Misie białe otrzymamy przez pieczenie przez 10 minut w 160ºC, a następnie zmniejszenie temperatury do 130ºC i dopiekanie przez kolejne 5-10 minut. Po wystudzeniu misiów rozpuszczamy niecałą kostkę czekolady (np. w mikrofali) i wykałaczką malujemy oczy i nos. Możemy użyć też kolorowych pisaków spożywczych. Bułeczki uroczo wyglądają przełożone do miseczek lub fi...
bardzo ładne te misie :)
OdpowiedzUsuń