Składniki:
- Biszkopt:
- 3 jajka
- 60g mąki pszennej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 100g cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
Poncz:
- ½ szklanki wody
- trochę soku z cytryny (ok. ćwiartka cytryny)
- 1 łyżeczka cukru
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
- 1 ½ szklanki wody
- 1 szklanka cukru (200g)
- 200g masła
Cytrynowa pianka:
- 1 galaretka cytrynowa
- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Lukier:
- sok z połowy cytryny
- cukier puder
- Dodatkowo:
- ok. 140g herbatników (20 sztuk)
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującej się wody, szybko miesza...
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.