niedziela, 17 marca 2013

Babka orzechowa-przepis

babka orzechowa Babka orzechowa - zdj. 3

Składniki:
  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata mąki ziemniaczanej
  • 20 dag mielonych orzechów włoskich
  • kilka kropel aromatu rumowego
     
  • polewa czekoladowa
  • orzechy do dekoracji
Przepis:Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać zmielone orzechy i znów wymieszać. Dodać stopioną i ostudzoną margarynę i powoli wymieszać. Na koniec dodać kilka kropelek zapachu rumowego i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki na babkę. Łyżką wyrównać powierzchnię. Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, wyjąć z formy. Polać polewą czekoladową i udekorować orzechami.


WYDRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.