niedziela, 17 marca 2013

Keks angielski - przepis



keks angielski

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 15 g
  • 3 jaja
  • 4 łyżki mleka
  • 12,5 dag mąki pszennej
  • 12,5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
     
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 5 dag suszonych moreli
  • 5 dag suszonych daktyli
  • rum do namoczenia bakalii
Przepis:Suszone owoce: morele i daktyle pokrajać na drobne kawałeczki, dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i zalać rumem.

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka oraz mleko i wymieszać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia (zostawić 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia bakalii) i stopniowo dodawać do ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć delikatnie na ciasto i nie mieszać. Rodzynki i owoce odsączyć z rumu na siteczku, obtoczyć w mące, dodać do piany i teraz dopiero wszystko razem wymieszać.

Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (9x27 cm zmierzone dno foremki) i piec 60 minut w temperaturze 180 - 190 stopni C. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Uwagi:Do ciasta można dodać swoją ulubioną mieszankę bakalii tak, aby było 20 - 30 dag. Moja propozycja to: rodzynki, morele, daktyle i skórka pomarańczowa, ale mogą to być również: orzechy włoskie, śliwki suszone, płatki migdałowe i inne. Jeśli nie mamy rumu bakalie możemy namoczyć w wódce (ok. 0,25 litra).

WYDRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.