niedziela, 17 marca 2013

Mazurek kajmakowy-przepis


mazurek kajmakowy

KRUCHE CIASTO
35 dag mąki pszennej
5 dag cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
  • MASA KAJMAKOWA
  • puszka gotowej masy kajmakowej lub krówkowej
     
  • DEKORACJA
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • rodzynki
  • płatki migdałowe
  • suszone śliwki
Przepis na kruche ciasto:Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Dodać cukier puder, żółtka oraz śmietanę i zagnieść szybko ciasto, tak aby powstała lśniąca kula. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm (część ciasta odłożyć na boki mazurka - skręcone wałeczki) i przełożyć do prostokątnej foremki (24x32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Z pozostałej części ciasta uforować wałeczki, skręcić po dwa, aby powstał ładny wzór (patrz zdjęcia), ułożyć po bokach ciasta, spód ciasta ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut na jasno-złoty kolor. Przestudzić.
Dekoracja mazurka:Masę kajmakową rozpuścić w garnku na małym ogniu i posmarować ciasto. Kajmak udekorować skórką pomarańczową, rodzynkami, płatkami migdałowymi i kawałkami suszonych śliwek (zrobić wiosenne bazie i kwiatki).
Podpowiedź:Jeśli lubimy troszkę wyższe mazurki (ok. 1 cm ciasto) to całość ciasta należy upiec w mniejszej formie. Do dekoracji mazurka można użyć dowolnych, ulubionych bakalii.

WYDRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.