niedziela, 17 marca 2013

Keks biszkoptowy-przepis

keks biszkoptowy

Składniki:
  • CIASTO BISZKOPTOWE
  • 5 jajek
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka octu 3%
  • 2 dag margaryny i 2 dag bułki tartej do formy (lub papier do pieczenia)
     
  • BAKALIE
  • 10 dag orzechów
  • 5 dag skórki pomarańczowej
  • 5 dag fig
  • skórka cytrynowa
  • 5 dag rodzynków
  • 5 dag suszonych moreli lub brzoskwiń
Przepis na bakalie:Morele lub brzoskwinie oraz figi opłukać i pokrajać w paski. Rodzynki opłukać. Orzechy posiekać. Skórkę pomarańczową i cytrynową pokrajać w paski lub drobną kostkę.
Przepis na ciasto:Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlewając stopniowo ocet. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, wymieszać. Następnie dodać mąkę i wanilię. Ponownie wymieszać. Na końcu dodać przygotowane wcześniej bakalie i lekko wymieszać ciasto.

Wyłożyć ciasto do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy keksowej (długa, prostokątna i wąska forma), można zamiast margaryny formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 50 minut.

Po upieczeniu keks biszkoptowy oddzielić nożem od formy i wyłożyć ciasto na deseczkę, ostudzić. Keks biszkoptowy krajać, gdy zastygnie.


WYDRUKUJ PRZEPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.