wtorek, 4 grudnia 2012

ciasto makowe

ciasto makowo biszkoptowe


  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
     
  • CIASTO MAKOWE
  • 6 białek
  • 15 dag maku suchego
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 15 dag cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
     
  • KREM BUDYNIOWY
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
  • 25 dag masła roślinnego w kubeczku
     
  • DEKORACJA
  • herbatniki
  • polewa biała i czekoladowa
Przepis na biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, cały czas ubijać na małych obrotach. Prostokątną formę 24/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C.
Przepis na ciasto makowe:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać dodając powoli mak, a następnie wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni C.
Przepis na krem budyniowy:W 1/2 szklanki mleka wymieszać obie mąki oraz budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać rozmieszny proszek i gotować, ciągle mieszając, do uzyskania budyniu. Przestudzić. W tym czasie utrzeć masło roślinne i dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać, można zmiksować, aby powstała delikatna, gładka masa.
Przekładanie ciasta i dekoracja:Na wystudzony biszkopt wyłożyć większą część kremu, przykryć ciastem makowym, wyłożyć pozostałą część kremu. Na krem poukładać herbatniki (mogą być również biszkopty), nasączyć herbatą. Polać polewą czekoladową i udekorować białą polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.