- BISZKOPT
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- CIASTO MAKOWE
- 6 białek
- 15 dag maku suchego
- 15 dag wiórków kokosowych
- 15 dag cukru kryształu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- KREM BUDYNIOWY
- 2 szklanki mleka
- 20 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
- 25 dag masła roślinnego w kubeczku
- DEKORACJA
- herbatniki
- polewa biała i czekoladowa
|
Przepis na biszkopt: | Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, cały czas ubijać na małych obrotach. Prostokątną formę 24/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 40 minut w temperaturze 175 stopni C. |
Przepis na ciasto makowe: | Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać dodając powoli mak, a następnie wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni C. |
Przepis na krem budyniowy: | W 1/2 szklanki mleka wymieszać obie mąki oraz budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać rozmieszny proszek i gotować, ciągle mieszając, do uzyskania budyniu. Przestudzić. W tym czasie utrzeć masło roślinne i dodać przestudzony budyń. Dokładnie wymieszać, można zmiksować, aby powstała delikatna, gładka masa. |
Przekładanie ciasta i dekoracja: | Na wystudzony biszkopt wyłożyć większą część kremu, przykryć ciastem makowym, wyłożyć pozostałą część kremu. Na krem poukładać herbatniki (mogą być również biszkopty), nasączyć herbatą. Polać polewą czekoladową i udekorować białą polewą. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.