wtorek, 4 grudnia 2012

Izaura - ciasto pychotka

izaura


  • CIASTO
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka wanilii (dałam 2 łyżki)
  • 4 jaja
  • 5 łyżek wody
     
  • MASA SEROWA
  • 50 - 70 dag sera białego (dałam 70 dag)
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • troszkę budyniu śmietankowego w proszku (dałam 1/2 łyżeczki)
  • troszkę proszku do pieczenia (dałam na czubek małej łyżeczki)
  • 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
     
  • wiórki kokosowe do posypania polewy
Przepis na ciasto:W garnku, na małym ogniu, rozpuścić: margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy, a następnie gotować przez 5 minut. Pozostawić do wystudzenia. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać. Odlać pół szklanki na polewę.

Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy 21x25 cm (zmierzone dno formy).
Przepis na masę serową:Zemleć ser w maszynce (najlepiej trzykrotnie - ja tak zrobiłam). Połączyć z pozostałymi składnikami, utrzeć na gładką masę i wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut lub więcej (ja piekłam 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopniC).

Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika zostawiając w formie do wystudzenia. Następnie oblać zostawioną masą i posypać wiórkami kokosowymi.
Podpowiedź:Proponuję najpierw przygotować ciasto do momentu studzenia rozpuszczonych składników. Podczas studzenia przygotować masę serową, a następnie dokończyć ciasto, przelać ciasto do formy, wyłożyć masę serową i piec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.