- CIASTO FRANCUSKIE
- 30 dag mąki
- 30 dag masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki wody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA MAKOWA
- 30 dag maku
- 6 żółtek
- 9 białek
- 15 dag orzechów krojonych
- 10 dag rodzynek
- 30 dag cukru pudru (1,5 szklanki)
- olejek migdałowy (10 ml)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
|
Przepis na ciasto francuskie: | Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (2/3 ciasta na spód, 1/3 ciasta na wierzch). |
Przepis na masę makową: | Mak sparzyć i zemleć w maszynce dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Orzechy pokrojone, a rodzynki namoczone i odciśnięte wymieszać z makiem. Białka ubić na pianę. Wszystko wymieszać z makiem. Na koniec dodać olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać. |
Przełożenie ciasta: | 2/3 ciasta na spód - masa makowa - 1/3 ciasta na wierzch. Makowiec piec przez 60 - 70 minut w temperaturze 190 stopni C. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.