wtorek, 4 grudnia 2012

makowiec na cieście

makowiec



  • CIASTO FRANCUSKIE
  • 30 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki wody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
     
  • MASA MAKOWA
  • 30 dag maku
  • 6 żółtek
  • 9 białek
  • 15 dag orzechów krojonych
  • 10 dag rodzynek
  • 30 dag cukru pudru (1,5 szklanki)
  • olejek migdałowy (10 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis na ciasto francuskie:Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (2/3 ciasta na spód, 1/3 ciasta na wierzch).
Przepis na masę makową:Mak sparzyć i zemleć w maszynce dwa razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Orzechy pokrojone, a rodzynki namoczone i odciśnięte wymieszać z makiem. Białka ubić na pianę. Wszystko wymieszać z makiem. Na koniec dodać olejek migdałowy i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać.
Przełożenie ciasta:2/3 ciasta na spód - masa makowa - 1/3 ciasta na wierzch. Makowiec piec przez 60 - 70 minut w temperaturze 190 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.