| ||
Przepis: | Ser zmielić trzy razy w maszynce. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć (ubić mikserem) z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać zmielony ser i wymieszać. Następnie dodać miękkie masło, mąkę ziemniaczaną i aromat waniliowy, wymieszać i zmiksować przez chwilę. Rodzynki sparzyć, odcisnąć z wody i dodać do sera, wrzucić skórkę pomarańczową i całość wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do sera i delikatnie wymieszać. Prostokątną foremkę o wymiarach 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ser. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 - 70 minut. Jak sernik zacznie się rumienić przykryć folią aluminiową, aby pozostał jasny na wierzchu (ok. pół godziny przed końcem pieczenia). Po upieczeniu studzić sernik przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać ciasta na gwałtowną zmianę temperatury. W trakcie studzenia sernik lekko opadnie, ale nie zmieni to wyglądu i smaku sernika. | |
---|---|---|
Przepis na polewę: | Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ostudzony sernik, np. zrobić esy-floresy |
wtorek, 4 grudnia 2012
Sernik wiedeński
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.