wtorek, 4 grudnia 2012

Sernik na śmietanie

sernik na śmietanie


  • SPÓD Z HERBATNIKÓW
  • 10 dag herbatników
  • 5 dag masła
     
  • MASA SEROWA
  • 50 dag twarogu półtłustego
  • 20 dag śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (można pominąć)
     
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • 2 dag czekolady deserowej
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka mleka
  • 3 kostki czekolady mlecznej do posypania (można pominąć)
Przepis na spód z herbatników:Ciastka herbatniki pokruszyć (np. wałkiem lub blenderem). Masło stopić na wolnym ogniu, przestudzić i dokładnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Prostokątną foremkę (12x30 cm zmierzona góra foremki) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć pokruszone herbatniki i ugnieść palcami, aby powstał spód. Podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na masę serową:Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce, dodać śmietanę, cukier i cukier waniliowy, zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Jak uzyskamy jednolitą masę dodać proszek budyniowy, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny i wszystko krótko zmiksować (do połączenia się składników). Jeśli masa serowa wyda nam się za rzadka można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (ja nie dodałam).

Masę serową przelać na podpieczony spód z herbatników. Piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 175 stopni C (lub trochę krócej). Sernik wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Polać polewą czekoladową (zrobić esy-floresy) i posypać mleczną czekoladą startą na tarce o średnich oczkach. Sernik schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Przepis na polewę czekoladową:Czekoladę deserową, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej.
Uwagi:Ciastka herbatniki można zamienić na ciasta digestive (mogą być również w mlecznej czekoladzie). Spód z herbatników można podpiec lub schłodzić w lodówce. W przepisie i na zdjęciach spód został podpieczony. Jeśli masa serowa wyda nam się za rzadka można dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (ja nie dodawałam). Sernik można piec trochę krócej, ale wtedy trzeba zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku z zamkniętymi drzwiczkami i wtedy sernik "dojdzie". Sernik należy studzić w foremce. Polewę czekoladową można przygotwać z 1/2 tabliczki czekolady (+ 1 łyżeczka masła + 2 łyżki mleka) i polać cały sernik. Można również sernik podawać bez polewy, gdyż na wierzchu jest piękna, przypieczona, czekoladowa skórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Niemiłe komentarze usuwam.
Komentarze typu: Fajny blog itp.. + link do twojego bloga uznaję jako spam i także usuwam.